Overslaan en naar de inhoud gaan
Lelies zijn giftig voor katten

Lelies: een gevaar voor katten

We hebben allemaal wel graag wat groen in huis en we houden ervan om onze tuinen te vullen met allerlei mooie plantjes. Toch is het opletten geblazen voor enkele plantensoorten. Lelies bijvoorbeeld zijn erg giftig voor katten. We vertellen je in deze blog meer hierover. 

Lelies zijn vooral gevaarlijk voor katten

Niet alleen jij bent misschien dol op je lelies omdat ze mooi ogen in huis, maar ook katten kunnen hier een erge fan van zijn. Helaas zijn deze planten enorm giftig voor katten in hun geheel. Zowel het stuifmeel als het water waar de planten in staan, zijn erg giftig. Het lijkt misschien heel onschuldig als je je kat bijvoorbeeld van het water ziet drinken. Toch dien je hier enorm mee op te letten. Als de katten aan de bloem bijten, ruiken, ermee spelen of er langs lopen kan het stuifmeel op hun vacht terecht komen, en zo in het lichaam van de kat terecht komen. Katten kunnen hier enorm ziek van worden. 

Waarom zijn lelies giftig voor katten? 

Zoals reeds vermeld is de lelie in zijn geheel enorm giftig en gevaarlijk voor katten. Als het stuifmeel van de bloem op de vacht terechtkomt van je kat en die zich nadien gaat wassen, kan dit ernstige gevolgen hebben... Zelfs een minimale opname leidt vaak al tot vergiftiging. 

Indien je kat vergiftiging heeft opgelopen door een lelie, dient je lieveling meteen behandeld te worden door een dierenarts. Lelievergiftigingen die onbehandeld zijn kunnen bij katten leiden tot acute nierfalen binnen de 36 uur. In het ergste geval kunnen katten binnen de 3 tot 5 dagen sterven na inname. Heeft je kat een grote hoeveelheid leliebloemen naar binnen gespeeld? Schakel dan meteen de hulp van je dierenarts in, want een inname van meerdere leliebloemen kan bij katten tot de dood leiden binnen een paar uur...

Een enkel blaadje kan soms al nierfalen veroorzaken. Het vergif van lelies richt zich op de mitochondria in de niercellen van de kat. Daardoor worden deze cellen vernietigd en dat leidt tot nierproblemen- en falen. Een ander gevolg kan het afsterven van de alvleesklier zijn. Symptomen zijn braken, kwijlen, niet eten, sloomheid, veel plassen en uiteindelijk het uitvallen van de nierfunctie.

Pas dus op met lelies. Als u huisdieren heeft koop ze liever niet. Als u een bosje bloemen cadeau wilt doen aan vrienden die huisdieren hebben, let dan goed op dat er geen lelies in zitten. Denkt u dat uw kat van een lelie heeft gegeten? Neem dan altijd contact op met uw dierenarts. 

Voor meer informatie kunt u het artikel vergiftiging bij huisdieren raadplegen, geschreven door het LICG.


Bang dat uw kat lelies heeft gegeten?

Contacteer ons over lelievergiftiging