Overslaan en naar de inhoud gaan
Krabbende hond

Jeuk bij honden of katten: Waar komt dat vandaan?

Jeuk komt veel voor bij huisdieren en is erg vervelend. Kenmerken van jeuk zijn onder andere krabben, overmatig likken, schuren en bijten in de huid/vacht. Bij honden en katten kent het verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zullen hieronder worden aangehaald. 

Vlooien

Vlooien veroorzaken jeuk, bij de ene al meer dan bij de ander. Honden en katten kunnen naast het gewoon last hebben van vlooien ook een vlooienallergie hebben. Hierbij is de jeuk nog veel intenser en kan al uitgelokt worden door een enkele vlo. De voornaamste plaatsen voor vlooien(allergie) zijn de staartbasis, het achterste deel van de rug en de dijen.

Voorkom vlooien met ons Life Plan

Mijten

Andere parasitaire infecties, zoals mijten, kunnen ook jeuk geven. Deze kleine parasieten kan je niet zien met het blote oog. De meest voorkomende mijten zijn oormijt, schurftmijt, Demodexmijt en vachtmijt. Oormijten kruipen in de oren en veroorzaken jeuk. Schurftmijten graven gangen in de huid en veroorzaken een hevige jeuk. Demodexmijten nestelen zich in de huid en veroorzaken in sommige gevallen jeuk en kale plekken. Vachtmijten zitten in de vacht en tasten die aan, soms met haarverlies. 

Infecties

Er zijn verschillende soorten infecties mogelijk, zoals een gisteninfectie, schimmelinfectie of een bacteriële huidinfectie. Gisteninfecties en bacteriële infecties zijn vaak secundair aan een primaire oorzaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een andere jeukende huidaandoening waardoor de huidbarrière vermindert of een aandoening waarbij de immuniteit verlaagt. Hierdoor kan een secundaire infectie gaan groeien.


Allergie

Allergieën komen frequent voor bij honden en katten. Er bestaan verschillende allergieën, namelijk voedselallergie, atopie en contactallergie. Voedselallergie ontstaat wanneer het immuunsysteem van een hond overdreven reageert op iets in de voeding, bijvoorbeeld kippeneiwit. Atopie is een overdreven respons op allergenen uit de omgeving, zoals bijvoorbeeld pollen. Contactallergie komt veel minder voor en ontstaat op de plekken waarbij de hond in contact is geweest met iets waar hij allergisch voor is, bijvoorbeeld bij allergie aan het tapijt zal de reactie vooral aan de onderzijde te zien zijn en bij allergie voor een rubberen voerbak vooral aan de bek.  

Lees meer over atopie >>
Lees meer over voedselallergie: Kat >>
Lees meer over voedselallergie: Hond >>
Lees meer over vacht: Kat >>
Lees meer over vacht: Hond >>