Overslaan en naar de inhoud gaan
Hond eet donut maar dit is geen goede snack

Hondensnacks

Zijn tussendoortjes oké?

Ook al eet hij gezond en voldoende, een hond mag af en toe wel eens verwend worden met een verantwoorde snack of een gezond tussendoortje. Honden zijn gek op tussendoortjes.

Er zijn hondensnacks in vele vormen, kleuren en smaken. 

Hondensnacks dienen niet alleen een aanvulling te zijn op de voeding maar kunnen ook dienen om goed gedrag te belonen, en soms zijn ze gewoon ontzettend handig. Sommige snacks helpen bij de gebitsreiniging van je hond. Snacks zijn ook een sterke motivator bij de opvoeding of training van je hond. Kleinere snacks, zoals trainingsbotjes zijn hiervoor het meest geschikt. Als je snacks geeft bij meerdere gelegenheden zoals bij training, beloning of ontspanning, kies dan voor verschillende soorten snacks.

Met 'snacks voor dieren' bedoelen we niet 'tussendoortjes voor mensen'

Weet jij met welke snacks tussendoortjes voor huisdieren kunnen worden vergeleken? Klik op de afbeelding. Niet doen dus!

Welke soort snack?

De levensfase van je hond bepaalt voor een stuk welke snacks voor hem geschikt zijn. Pupjes hebben minder kracht in hun kaken. Geef een pup bij voorkeur speciale puppysnacks, ze zijn zachter en ondersteunen zijn groei. Voor oudere honden die problemen hebben met kauwen zijn er zachte snacks die voor de helft uit vocht bestaan.

Hondenkoekjes zijn de meest bekende snacks, ze bestaan in vele vormen. Ze zijn gezonder dan koekjes voor mensen en ideaal als tussendoortje. Je kunt ze ook geven bij het trainen als beloning voor goede prestaties, of als afleiding.

Hondensnoepjes zijn een eenvoudige manier om goed gedrag te belonen. Zo leert je hond gemakkelijk wat goed is en wat niet mag. Je kunt ze ook geven als tussendoortje, maar gebruik ze dan niet ook als beloning. Een echte verwennerij zijn vleeswarensnacks. Ze worden gemaakt van varkens- of buffeloren, ingewanden, bullenpezen en dergelijke. Honden zijn gek op snacks die gemaakt zijn van pens. Hondensnoepjes hebben niet zoveel voedingswaarde en zijn daarom geen goede aanvulling op normale voeding.

Kauwsnacks en kauwstaafjes zijn speciale dentale snacks (tandenpoetsers) en zeer effectief als aanvulling op de gebitsverzorging. Een lekker kauwbot is goed voor het gebit van je hond. Het kauwen reinigt de tanden en kiezen, helpt tandplak voorkomen en het tandvlees versterken. Honden hebben van nature een sterke, instinctieve drang om te knagen en te kauwen, vooral jonge honden. Pups tussen drie en vijf maanden, de leeftijd waarin hun tanden wisselen, hebben de neiging om overal in te gaan bijten. Het vele bijten verzacht de pijn in de kaken en bevorderen het wisselen van de tanden. Een puppy wil ook experimenteren, testen wat hij met zijn gebit kan doen. Geef hem daarom verschillende soorten kauwsnacks.

Botten en kluiven zijn heel doeltreffend om stress te verminderen en je hond te ontspannen. Honden vinden het heerlijk om op botten te kauwen en te kluiven en kunnen daar uren mee bezig zijn. Sommige honden stoppen pas met kluiven als het bot op is. Kies in dat geval geen grote botten en zorg dat je hond ze niet meeneemt in zijn kennel of mand. Kies geen botten waar splinters van af komen, je hond kan er zich aan verwonden.

hond speelt met kong om spelenderwijs zijn snack te krijgen

Hoe geef ik mijn hond snacks?

Geef nooit gewoon een snack, maar laat je hond eerst een bepaalde houding aannemen, zoals zitten of liggen. Hij leert dan sneller en je bevestigt je autoriteit. Geef je een snack als afleiding, laat je hond daar dan voor ‘werken’. Dat gaat gemakkelijk met een kong: een soepel, hol speelgoedje waar je de snack kunt insteken. Je hond moet de kong eerst stuiteren, erin bijten of hem met zijn tong bewerken om aan de snack te komen. 

Snacks en voeding, hoe gaat dat samen?

Geef snacks altijd met mate, maak er geen gewoonte van. Zo blijven ze bijzonder, iets voor je hond om naar uit te kijken en blij mee te zijn.

Veel honden hebben net als mensen een zwak voor zoet. Snacks bevatten daarom vaak veel suiker. Je hond kan te dik worden van veel snacks bovenop zijn normale voeding. Snacks bevatten minder en ook niet dezelfde voedingstoffen als hondenvoeding. Merk je dat je hond te zwaar wordt zonder dat daar een medische aanleiding voor is, verminder dan het aantal snacks dat je hem geeft. Je kunt hem ook een hondenbrok geven als snack, die je dan wel kunt afhouden van zijn volgende maaltijd.

Snacks en allergieën

Heeft je hond een allergie, dan moet je daar ook bij de keuze van zijn snacks rekening mee houden. Koop alleen snacks waarvan de ingrediënten overeenkomen met die in de dagelijkse voeding van je hond. Zo beperk je het risico op overgevoeligheid of allergische reacties. Heeft je hond een voedselallergie, dan kun je hypoallergene snacks kopen of snacks die alleen natuurlijke ingrediënten bevatten. Er bestaan ook snacks voor honden met huidproblemen, gewrichtsproblemen en gebitsproblemen.


Met voeding heb je de belangrijkste sleutel in handen om invloed uit te oefenen op de gezondheid van je liefste huisdier.
Zowel de keuze van de juiste voeding, als het juist doseren van de hoeveelheid voeding, is van een ontzettend groot belang.