Overslaan en naar de inhoud gaan
hond die door het raam van een auto naar buiten kijkt

Hond of kat in de auto: waar rekening mee houden?

Je hond, kat of ander huisdier laten wennen aan de auto

Als je huisdier niet gewend is om met de auto te reizen, is het verstandig van tevoren enkele korte ritjes te maken. Zorg onderweg voor een veilige plaats in de auto.

Honden kunnen in een reiskennel reizen, maar er zijn ook speciale hondengordels. Deze hondengordels of reiskennels zijn in sommige landen, waaronder Duitsland, verplicht! Laat de hond er van tevoren aan wennen. Zet de hond niet voorin op de bijrijdersplaats, zeker als daar een airbag zit, en laat hem nooit reizen op de hoedenplank.

Een kat kan je het beste in de reiskooi houden. De kat voelt zich dan veiliger en het voorkomt ongelukken. Vele katten voelen zich ook meer op hun gemak als er een dekentje boven hun kooi hangt. Zet geen luide muziek op en wees rustig. Hoe rustiger je zelf bent, hoe rustiger de kat zich ook zal voelen. 

Het los meenemen van dieren is gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een botsing, het ontsnappen van je huisdier of een dier dat onder de pedalen kruipt!

De autorit met je huisdier

Als je hond meegaat met de auto, stop dan om de twee uur om het dier voor een kwartiertje buiten te laten. Ook een kat, fret of ander dier heeft op tijd een rustpauze nodig. Als je jouw dier moet uitlaten maar dit onderweg niet mogelijk is, kan je de reis beter in kortere stukken opdelen. Voer jouw huisdier op de normale tijden, zorg er bij knaagdieren en konijnen voor dat ze de hele reis hooi ter beschikking hebben en neem altijd vers water mee. 

Op sommige vakantiebestemmingen is kraanwater niet geschikt om te drinken. Zorg er dus voor dat je altijd drinkbaar water bijhebt voor je huisdier. Als je huisdier niet tegen autorijden kan, maak dan geen lange autoritten. Kan het niet anders, overleg dan tijdig met de dierenarts. Er zijn tabletjes tegen reisziekte te koop, jouw dierenarts kan je hier meer over vertellen.

hond-op-reis-auto.jpg

Je kan het artikel 5 tips bij warme dagen eens doornemen aangezien de temperaturen in de auto snel oplopen!

Vertrek je binnenkort op reis? Profiteer van ons vakantieconsult om helemaal in orde te zijn.

Ontdek ons vakantieconsult