Overslaan en naar de inhoud gaan
nieuwe hond aankopen

Een nieuwe hond: welk ras?

Honden zijn er in alle kleuren en maten. Als je van plan bent om een hond in huis te halen, is het belangrijk dat je kiest voor een ras dat je leuk vindt. Maar het is even belangrijk te kiezen voor een ras met karaktereigenschappen die passen bij de plaats die je je hond wilt geven in je leven en in je huis. Het ras van je hond bepaalt namelijk in grote mate zijn behoefte aan ruimte, aandacht en beweging, en elke hond kan gedragsproblemen vertonen als zijn noden niet ingevuld worden. Jouw persoonlijke situatie en behoeften spelen een cruciale rol bij de keuze van het ras, bijvoorbeeld: je gezinssituatie, of je hond een functie heeft (bijvoorbeeld waken of jagen), hoeveel tijd en aandacht je aan je hond kunt besteden, of je veel gaat bewegen met je hond enzovoort. Om gelukkig te kunnen zijn, moet je hond passen in jouw plaatje.

Gezinssituatie

Kies een ras dat bij je gezinssituatie past. Als je alleen woont, hoef je alleen rekening te houden met jezelf en met je hond. Woon je in een gezin met kinderen, dan is dat een heel ander verhaal. Sommige hondenrassen zijn echte kindervrienden. De Golden Retriever is met zijn zacht karakter de gezinshond bij uitstek en past goed in een omgeving met kleine kinderen.

Functie of taak 

Iemand die een gezelschapshond zoekt, kiest beter een ander ras dan iemand die een waakhond nodig heeft, een herder zoekt voor zijn schapen of met zijn hond wil gaan jagen. De kleine Chihuahua is bijvoorbeeld uiterst geschikt als gezelschapshond, maar zal geen inbrekers afschrikken.   

Bewegingsbehoefte

Voor je een ras kiest, kijk dan ook zeker naar hoeveel beweging verschillende hondenrassen nodig hebben. Grote rassen hebben doorgaans meer beweging nodig dan kleine, maar er zijn wel nog bijkomende verschillen binnen de grote en de kleine rassen. Bij de grote rassen bijvoorbeeld heeft een Retriever behoorlijk wat beweging nodig, maar de Husky en de Border Collie hebben dagelijks een paar uur echt intensieve beweging of werk nodig. Een kleine rashond zoals de Chihuahua heeft dan weer genoeg aan een paar korte wandelingen per dag, en is daardoor heel geschikt als gezelschapshond. Het is ook belangrijk om de bewegingsbehoefte van een ras af te wegen tegen de tijd die jij voor je hond kunt (en wilt) vrijmaken. 

Vachttype

De vacht is de spiegel van zijn gezondheid. Hoeveel tijd je nodig hebt voor vachtverzorging is afhankelijk van het vachttype. Bij langharige hondenrassen ben je vanzelfsprekend veel langer en intensiever bezig om de vacht gezond te houden dan bij een kortharig ras. Zie je het zitten om de vacht van je langharige hond geregeld te borstelen of te kammen, ook tijdens de ruiperiode, te ontwarren na elke zwembeurt of stoeipartij, te plukken, te knippen, te scheren, de weelderige haarbos telkens weer te controleren op parasieten? Dan ‘go for it’! Mag het voor jou allemaal wat gemakkelijker, dan is een kortharig ras wellicht eerder iets voor jou. 

Home alone? Pas op voor gedragsproblemen

Hoe zien jouw dagen er gewoonlijk uit? Hoe dikwijls ben je van huis weg, en voor hoelang dan? Blijft je viervoeter dan alleen achter? Een hond is van nature een roedeldier en ziet jouw gezin als zijn roedel. Daarom kunnen honden slecht alleen zijn, en zeker geen hele dag. Bij rassen met een zelfstandig karakter lukt het nog wel om een paar uur alleen te zijn. Er zijn ook aanhankelijke rassen, bijvoorbeeld de Duitse Herder en de Chihuahua, die erg op hun baas gericht zijn en het heel moeilijk hebben om lange tijd alleen te zijn. Je kunt je hond wel aanleren om alleen te zijn. Het is een langzaam leerproces waarbij je de duur heel geleidelijk optrekt en waarbij je de grenzen voor je hond niet mag overschrijden. Een hond die niet goed alleen kan zijn maar wel alleen wordt gelaten, is gestresseerd. Dit is nadelig voor zijn gezondheid en vaak gaat je hond destructief gedrag en andere gedragsproblemen vertonen. Ben je niet vaak thuis, vraag je dan af of het wel een goed idee is om een hond in huis te halen.


Lees ons artikel over de voorbereiding bij een nieuwe hond om te weten waar u nog rekening moet houden vooraleer u een hond aankoopt.
Deze externe website heeft een leuke hondenrassenkiezer!

Ontdek alle dienstverlening voor puppies >>


Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over & voor puppies!