Overslaan en naar de inhoud gaan
Een border collie die de loopband gebruikt

Een loopband voor je hond gebruiken

Een loopband voor honden?

Een loopband voor honden. Is dat nu nodig? Kan de baas niet gewoon een stukje met de hond gaan wandelen? Daar heb je zeker gelijk in. Het is ook zo dat vrijwel alle hondenbaasjes iedere dag, en meerdere keren per dag, een rondje lopen met de hond. Toch is dat niet in alle gevallen voldoende. Dat kan aan de hond liggen, maar ook aan de baas.

Dus is er nu de de loopband voor honden.

Situaties waarin de loopband voor honden een uitkomst kan bieden

Hyperactieve honden

  • Sommige hondenrassen hebben heel veel lichaamsbeweging nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Border Collie, die gefokt is om een kudde schapen te hoeden. Voor dergelijke honden is een kwartiertje wandelen simpelweg te weinig activiteit.
     
  • Niet alle hondenbaasjes met een jonge, energieke hond wonen bij een natuurgebied waar je de hond kan loslaten. De meeste honden moeten het doen met een wandeling aan de lijn. Dat gaat vaak goed, maar lang niet altijd.
     
  • Te weinig beweging kan bij honden leiden tot slecht gedrag. De hond probeert zijn energie toch kwijt te raken en gaat zich, in de ogen van de baas, misdragen. Als je hond jouw spullen vernielt of bij het wandelen nauwelijks in toom te houden is, kan de loopband een uitkomst zijn; voor honden die moeilijk moe te krijgen zijn.
     

een golden retriever die triestig is, hij heeft te weinig beweging en wil een loopband


Te dikke honden

Stel, je hond is te dik. Honden met overwicht hebben, net zoals bij mensen, een grotere kans op diverse gezondheidsproblemen. De dierenarts die je advies gegeven heeft, heeft, behalve een dieet, ook tegen je gezegd dat je meer met de hond moet gaan lopen. Dat doe je al, maar het lijkt niet te helpen. Wat kan je nog meer doen om je hond af te laten vallen? Ook hier kan de loopband een oplossing zijn; voor honden die slanker moeten worden.

Revalidatie

Helaas komt het voor dat bepaalde hondenrassen aangeboren problemen hebben met hun gewrichten. Vooral de grote hondenrassen kunnen last hebben van de heupen en de knieën, maar ook elleboogproblemen komen frequent voor. Als de hond hier veel last van heeft, is een operatie soms mogelijk. Overleg hierover met je dierenarts.

Na de operatie volgt de revalidatie. Met behulp van de loopband kan je, in samenspraak met je dierenarts, een trainingsprogramma opzetten, waarmee je hond weer snel spierkracht en uithoudingsvermogen krijgt en ook houdt; voor honden die niet overbelast mogen worden.

De baas

Soms is het voor een hondenbaas niet mogelijk om te voldoen aan de eisen die het hebben van een hond me zich meebrengen. Met de loopband ben je altijd verzekerd van de mogelijkheid om je hond zijn broodnodige beweging te geven. Ook als het regent, stormt of sneeuwt; omdat iedere hond beweging nodig heeft.