Overslaan en naar de inhoud gaan
Bloembollen zijn schadelijk voor uw viervoeters

Bolbloemen: giftig voor honden en katten

We hebben allemaal wel graag wat groen in huis en we houden ervan om onze tuinen te vullen met allerlei mooie plantjes en bloemen. Toch is het opletten geblazen voor enkele planten- en bloemensoorten. Bolbloemen bijvoorbeeld zijn erg giftig voor katten en honden. We vertellen je in deze blog meer hierover. 

Wat zijn bolbloemen?

Bolbloemen zijn bloemen die uit een bol of een knol groeien. Giftige bolbloemen die vaak in huis worden gehaald zijn bijvoorbeeld  narcis, krokusamaryllis en tulpen. Van deze bolgewassen zijn zowel de plant als de bol (vooral) giftig.

Zorg er voor dat honden en katten de bollen niet kunnen opgraven en houd de dieren uit de buurt als u gaat planten. Ook de hyacint en het sneeuwklokje zijn giftig, maar in mindere mate.

Waarom zijn bolbloemen giftig voor honden en katten? 

Na het eten van bolbloemen, kunnen er vergiftigingsverschijnselen optreden bij je hond of kat. Vaak zijn de symptomen hiervan braken, diarree en irritatie van de slijmvliezen met kwijlen als gevolg. Indien je hond of kat dergelijke bloembollen heeft gegeten, dien je meteen de mond van je lieveling te spoelen met schoon water. Neem ook voor de zekerheid meteen contact op met je dierenarts!

Bolbloemen bevatten heel wat giftige en schadelijke stoffen voor honden en katten. Narcissen bevatten bijvoorbeeld lycorine, een giftige alkaloïde. De inname hiervan kan leiden tot spijsverteringsstoornissen. De ernst ervan hangt af van de plantensoort en de ingenomen hoeveelheid.

Voor meer informatie bekijk de webpagina vergiftiging bij huisdieren geschreven door het LICG.


Bang dat uw huisdier in contact is gekomen met bolbloemen?

Contacteer ons over bolbloemvergiftiging