Overslaan en naar de inhoud gaan
Konijn kijkt de camera aan

10 leuke konijnenweetjes

10 weetjes over jouw konijn, en een extra preventietip

Extra tip : Konijnen inenten, waarom is het belangrijk om dit te doen? 

Er bestaan twee belangrijke virale aandoeningen die dodelijk zijn voor konijnen en waartegen je hen kan beschermen door middel van vaccinatie. Het gaat over Myxomatose en Viraal Hemorragisch Syndroom of Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD). Om dit te vermijden is een konijn inenten zeer belangrijk!

De dierenartsen van WelloPet organiseren ieder jaar telkens in april vaccinatiedagen voor alle konijntjes: dit is voordelig én preventief, inclusief een gezondheidscheck.


Vaccineer je konijn in april! 

Je kan voor deze voordelige vaccinatie een afspraak maken via:

Onze online agenda (vermeld vaccinatie konijn bij de info)
telefonisch: +329 232 00 42 ;(Merelbeke), +329 282 36 78 (Lochristi), +3256 35 75 16 (Kuurne) of +3256 15 14 44 (Waregem) of aan de balie van WelloPet.


1. Vruchtbaarheid

Konijnen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 3 maand. Afhankelijk van het ras kan dit ook vanaf 9 maand.

Vrouwelijke konijntjes kunnen de dag na bevalling al meteen weer zwanger worden. Let dus op als je een mannetje en een vrouwtje samen zet. Houd een pas gecastreerd mannetje ook even weg van het vrouwtje, aangezien hij na castratie nog een maand vruchtbaar kan zijn.

2. Regeling lichaamstemperatuur

Konijnen hebben geen zweetklieren en kunnen niet zweten. Ze moeten hun warmte kwijtraken via de oren.

3. Levensverwachting

Een konijn kan gemakkelijk 7-8 jaar worden, sommige worden 10 jaar of ouder. Een gekend misverstand is dat mensen denken dat konijnen niet ouder worden dan 3-5 jaar. Als een konijn niet ouder wordt dan 3-5 jaar is er waarschijnlijk iets misgegaan in de verzorging of met de voeding.

4. Eigen keutels opeten

Konijnen moeten de keutels die ze ‘s nachts maken (blindedarmkeutels) opeten. Deze keutels zijn anders dan de keutels die ze overdag aanmaken en bevatten essentiële voedingsstoffen. Een konijn die zijn blindedarmkeutels niet opeet krijgt ofwel niet de gepaste voeding of is te dik.

5. Konijnen zijn geen knaagdieren

Een konijn is geen knaagdier, maar behoort tot de groep van de haasachtigen.
De haasachtigen hebben, zoals konijnen, extra stifttanden achter de bovenste snijtanden. Knaagdieren hebben dit niet.
 

konijn-sneeuw-bladeren.jpg

6. Alarmsignaal

Wanneer een konijn iets verdachts opmerkt of iets ongewoons hoort, kan het hard met de achterpoten op de grond kloppen. In de natuur doen konijnen dit om andere dieren van de groep te verwittigen dat er gevaar dreigt.

7. Konijnen kunnen niet braken

Aangezien de spieren van de slokdarm van het konijn maar in 1 richting (naar de maag) werken, kunnen konijnen niet braken. Konijnen hebben zo een hoger risico op verstopping van de darmen. Aangezien ze niet kunnen braken, mogen (en moeten) konijntjes vóór een operatie gegeten hebben, dit is beter voor de spijsvertering.

8. Wortels zijn niet zo gezond

Wortels bevatten veel suikers en kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor je konijn. Een stukje van 1-2 cm 2x per week is voldoende. Ook voor het afslijten van de tanden helpt wortel niet zoveel. Om je konijn te helpen met de slijtage van de tanden geef je ze beter twijgjes van wilg of appelboom en uiteraard hooi.

9. Zindelijk maken

Konijnen zijn zeer proper en je kan ze aanleren om enkel in een bakje of hoekje van de kooi hun behoefte te doen. Niet-gecastreerde mannetjes en zeer jonge konijntjes zijn wat moeilijker om zindelijk te krijgen.

10. Konijnen en kinderen

Konijnen zijn niet zo’n goede huisdieren voor kinderen. Konijnen houden niet van drukte of lawaai en ze houden er al helemaal niet van om opgepakt te worden. Daarbij zijn konijnen het meest actief ‘s morgens en ‘s avonds. Overdag wanneer de kinderen het meest actief zijn en met het dier willen spelen, heeft het konijn juist rust nodig. 

Meer vragen?

Praat met onze dierenartsen over jouw stampertje

Lees meer over het verzorgen en hanteren van een konijn >>
Lees meer over het gebit van jouw konijn >>