Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebitsreiniging of detartratie

een gezond gebit voor je hond

Kort overzicht

Wat behandeling van de tanden van je huisdier
Prijs klassieke behandeling schommelt tussen € 210 - € 467,5, zonder eventuele medicatie of trekken van tanden
diagnose met dentale radiografieën (RX) is € 60 extra
Waarom vermijden dat een ziek gebit enorm veel pijn en ongemak geeft aan het huisdier


Tandhygiëne is een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging van honden en katten. Onze huisdieren leven steeds langer, daardoor worden we ook meer en meer geconfronteerd met tandproblemen. Onze dierenartsenpraktijk is uitgerust met de meeste moderne apparatuur voor tandverzorging. Tandbederf kom vaak voor, vandaar dat goede tandbehandeling, zowel preventief en curatief, uitermate belangrijk is.

Gebitsreiniging door de dierenarts

Het gebit heeft een regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen, wat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet. Indien tandplak niet wordt verwijderd, mineraliseert het en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is de bruine, harde aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen.

Tandsteen verdwijnt niet met een gewone poetsbeurt, maar moet verwijderd worden door jouw dierenarts. Hiervoor moet je dier onder narcose gebracht worden. Op het tandsteen verzamelen zich vele bacteriën die dan tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Dit veroorzaakt een slechte geur in de mond van je huisdier en leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën in de bloedcirculatie komen van deze organen. De vele bacteriën kunnen ook abcessen veroorzaken.

Bij de tandreiniging worden alle tanden gereinigd, waarbij tandplak en tandsteen worden verwijderd. Daarnaast wordt ook gecontroleerd of er tanden los zitten en er gaatjes of andere afwijkingen zijn. Na het verwijderen van tandplak, tandsteen en eventueel het trekken van afwijkende tanden (zie verder), worden alle tanden gepolijst.

Wil je onze info over gebitsreiniging bij de hand? Download dan hieronder onze infofiche door het formulier in te vullen.

Wat doe ik vooraf?

Het beste hou je jouw huisdier de avond voor de operatie binnen, zodat ze geen eten binnen krijgen. Vanaf 20u daags voor de operatie mag je huisdier niet meer eten, drinken mag wel nog. Dit voorkomt dat je viervoeter moet braken tijdens de anesthesie. Je brengt je huisdier op de dag van de operatie om 9u binnen en in de namiddag bellen we je op om je dier tussen 16u en 18u op te halen.

Narcose, helemaal niet eng

Sommige eigenaars stellen een gebitsreiniging uit omwille van schrik voor de verdoving. Dit is onterecht, en wel voor heel wat redenen. De techniek voor verdovingen staat op punt, WelloPet heeft de meest moderne behandelingen in huis. We beginnen met een bloedonderzoek om op voorhand risico's uit te sluiten, waarna verdoving op basis van gas in plaats van injectie ervoor zorgt dat je huisdier minder lang onder narcose blijft en minder last heeft van de behandeling. Ook oudere honden en katten hebben baat bij gebitsreiniging. Foute onrust mag een behandeling voor een pijn lijdende hond of kat dus nooit in de weg staan.

Dentale RX-technologie beschikbaar

Met dentale radiografieën kan de dierenarts de wortels van de tanden en het alveolair bot rond de wortels heel correct beoordelen. Zo ziet de arts wèl een ontsteking van een wortel, of van het bot rond de tand (parodontitis), waar de hond of kat last van heeft, terwijl dit met een standaard uitwendige mondinspectie niet opgemerkt zou worden. Dentale radiografie maakt een gebitsbehandeling bij jouw huisdier meer gericht en meer doeltreffend en garandeert daardoor de beste diergeneeskundige kwaliteit.

Tandpijn

Bij meer dan 75% van de honden en katten van 3 jaar en ouder komen gebitproblemen voor. Baasjes denken vaak dat hun huisdier geen problemen heeft, of merken de symptomen niet op, maar zieke tanden veroorzaken enorm veel pijn en ongemak. Ook het eetgedrag van de hond wordt hierdoor verstoord. Net zoals bij de mens is onophoudelijke tandpijn ondraaglijk. Wij kunnen alarm slaan, je huisdier rekent op jou voor aangepaste gebitsverzorging.

     tandebehandeling slecht-gebit-hond.JPG

 

 

Tanden trekken

Tanden die te ver afgetakeld zijn door tandvleesontsteking, moeten in sommige gevallen getrokken worden. Dit volgen onze dierenartsen geval per geval op. Als er tanden getrokken moeten worden, kost dit bij WelloPet €61,2 voor de eerste tand en €9,5 voor elke daaropvolgende tand. De dierenarts kan hierna ook nog medicatie voorschrijven om thuis in te nemen.

Hoe merk je tandvleesaandoeningen bij jouw dier op?

  • Door regelmatig een inspectie van de tanden te doen bij jou thuis
  • Als de adem steeds slechter gaat ruiken
  • Bij een overmatig speekselproductie
  • Als je huisdier moeite met eten heeft

Wat kan je preventief thuis doen?

Lees hier onze tips voor een goede tandverzorging.

Maak een afspraak voor een tandbehandeling online >>

Ieder jaar in februari en maart biedt het team dierenartsen van WelloPet gratis gebitscontroles aan voor jouw huisdieren.
Lees meer over deze themamaand 'een gezond gebit'.