Overslaan en naar de inhoud gaan

Focus op gebitsverzorging

Gebitsverzorging_februari_maart

In maart en april focussen we op gebitsverzorging bij jouw viervoeter

Het is belangrijk dat je het gebit van je hond of kat gezond houdt. Je kan dit onder meer bereiken door je beest speciaal voer, of voer in droge brokjes met een aangepaste vorm, te geven. Om tandplak en tandsteen te voorkomen, kun je het best kiezen voor een gebitsreiniging door de dierenarts. 

Zieke tanden geven enorm veel pijn en ongemak aan je dier. Het staat eveneens een normaal eetgedrag in de weg en zorgt voor een echt verhoogd risico op infectie door de bacteriën die zich verspreiden. Onophoudelijke tandpijn is ondraaglijk. Als mens kunnen we zelf alarm slaan. Een hond of kat rekent haar leven door op jou voor een aangepaste gebitsverzorging.

Omdat gebitsverzorging zo'n belangrijk thema is, hebben we in maart en april verschillende voordelen voor jou en jouw liefste viervoeter. WelloPet helpt je om het gebit van je kat of hond zo gezond mogelijk te houden, en op een voordelige manier. 

 1. Elke hond of kat kan gratis op gebitscontrole komen, waar we het gebit controleren en je de beste tips mee naar huis geven. Hoe doe je dit? Maak gewoon een afspraak in onze digitale agenda of telefonisch en kies de optie 'Gratis Gebitscontrole'. Wij zorgen dan dat je kosteloos langs kan komen!
 2. I.s.m. Hill’s ontvang je een kortingscoupon van -7,5 € (kleine zak) of -15 € (grote zak) voor aankoop van voeding. Immers al hun premium-voeding bevat extra tandreinigende samenstelling en een aangepaste kauwstructuur, en werkt preventief voor een gezond gebit.
 3. 50% korting op natvoer Hill's bij ons in de dierenartsenpraktijk.

Online afspraak maken voor een gratis(*) gebitscontrole


Wat kom je allemaal te weten in deze blog?
Klik op de link voor een snelle toegang naar het onderwerp!

 1. Voordelen in maart en april voor gebitsverzorging
 2. Het probleem van tandplak en tandsteen bij honden en katten
 3. Tandbehandeling of -reiniging als laatste oplossing
 4. De beste aanpak is die van preventie
 5. Nieuw bij WelloPet: dentale RX-apparatuur
 6. Testimonial van Emma uit Deerlijk en kat Oscar
 7. Puppy Start Avond - Waregem 
 8. Wissel van de vacht bij je kat 
 9. Het Friends 4 Life Plan: voordelig plan op maat van je huisdier
   

Voordelen in maart en april voor gebitsverzorging 

Gratis gebitscontrole 

De tanden van je huisdier kan je in maart en april gratis laten controleren door de dierenartsen van WelloPet. Je krijgt dan een verslag van de toestand van het gebit van jouw viervoeter, specifiek advies en de beste tips om de tanden van je huisdier te verzorgen. Deze gebitscontrole is iets korter dan een algemene consultatie, en duurt 15 minuten. 

Je kan je afspraak maken in onze digitale agenda (kies de optie "Gratis gebitscontrole"), via telefoon, via mail of bij de assistent aan de balie van WelloPet. 

poster vergelijking tanden-gebit.jpg

Online afspraak maken voor een gratis(*) gebitscontrole


Kortingscoupon Hill's 

In samenwerking met Hill's ontvang je een kortingscoupon van €7,50 (kleine zak) of €15 (grote zak) voor aankoop van voeding. Al hun premium-voeding bevat extra tandreinigende samenstelling en een aangepaste kauwstructuur, en werkt preventief voor een gezond gebit.

“Gezond was nog nooit zo gemakkelijk dankzij Vet Essentials Multi-Benefit + Dental voeding met meerdere gezondheidsvoordelen. Dit vermindert de vorming van tandplak en tandsteen door tanden en tandvlees gezond te houden van honden van 1 jaar en ouder, ondermeer door onze klinisch bewezen broktechnologie om tanden en tandvlees gezond te houden. De grotere brok met speciale vezeltechnologie helpt om de tanden schoon te poetsen, net zoals een tandenborstel. Niet kunstmatig geconserveerd. Geen synthetische kleurstoffen. Geen kunstmatige smaakstoffen. Dat kan wetenschap. (bron: Hill's)"

 

50% korting op natvoer Hill's

Enkel 'bij ons in de dierenartspraktijk'! 
Zowel voor hond als kat!

 


Het probleem van tandplak en tandsteen bij honden en katten

Bij honden en katten komt zowel tandplak als tandsteen vaak voor. Een jaarlijkse controle in combinatie met aangepast voer en mogelijks zelf eens tanden reinigen kan al veel voorkomen. Beginnend tandplak wordt gewoonlijk door de eigenaar niet gemakkelijk opgemerkt. Meestal zijn de tandproblemen door tandplak en tandsteen al verder gevorderd vooraleer er aan de alarmbel wordt getrokken. 

Tandplak en tandsteen ontsteken het tandvlees. Deze ontsteking zorgt voor pijn en een slechte geur. Geleidelijk aan duwt het tandsteen het tandvlees naar boven (naar de bovenkaak) of naar onder (naar de onderkaak). Het tandvlees wordt zodanig weggeduwd dat de wortel van de tand bloot komt te liggen. Dit zorgt, samen met verdere afbraak van de tandligamenten, voor losse tanden. Je huisdier kan de pijn zeer goed verbergen, maar het brengt veel pijn en ongemak met zich mee en de vele bacteriën die vrijkomen zullen via de bloedbaan ontstekingen veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam (zoals de nieren, hartkleppen of gewrichten). 


Tandbehandeling of tandreiniging als laatste oplossing

Als preventie niet meer werkt, is behandeling nodig. Als tandbederf te ver gevorderd is of het tandplak is te sterk opgestapeld, kan enkel een speciale tandbehandeling nog helpen om pijn te vermijden, normaal eetgedrag toe te laten of om verdere bijkomende infecties tegen te gaan.

Bij een dergelijke tandreiniging (of detartatie) worden alle tanden gereinigd, waarbij tandplak en tandsteen verwijderd worden. Er wordt daarnaast gecontroleerd of er tanden los zitten en er gaatjes of andere afwijkingen zijn. Na het verwijderen van tandplak, tandsteen en eventueel het trekken van afwijkende tanden, worden alle tanden gepolijst. De dierenarts maakt een verslag met voor en na foto's en maakt een beschrijving van het gebit. Onderstaande foto's tonen telkens de tanden voor en na reiniging. 

kies tandsteen voor 1.png
Kies tandsteen na 1.png
Hoektand tandsteen voor.png
Hoektand tandsteen na.png

 


De beste aanpak is die van preventie

Het poetsen van tanden is de beste manier om de tanden van jouw hond of kat te verzorgen. Het poetsen vraagt veel werk en geduld, maar is het meest belonend. 

 

Het belangrijkste bij tandvleesaandoeningen is er op tijd bij zijn. Onze tips:

 1. Doe regelmatig zelf een inspectie van de tanden 
 2. Een adem die steeds slechter ruikt, kan een indicatie zijn van een probleem
 3. Een overmatige speekselproductie, kan ook een indicatie zijn van een probleem
 4. Als je hond of kat moeite heeft met eten, kan ook dat een indicatie zijn van een probleem

Nieuw bij WelloPet: dentale RX-apparatuur

WelloPet investeert steeds verder in de gezondheid van jouw huisdier! Voor een nog betere en meer gerichte tandbehandeling kan je bij WelloPet nu ook beroep doen op dentale RX-fotografie. Die ziet wat de dierenarts zelf niet kan zien met het blote oog!

Met dentale radiografieën kan de dierenarts de wortels van de tanden en het alveolair bot rond de wortels heel correct beoordelen. Zo ziet de arts wél een ontsteking van een wortel, of van het bot rond de tand (parodontitis), of een afgebroken stuk, waar de hond of de kat last van heeft, terwijl dit met een standaard uitwendige mondinspectie niet opgemerkt zou worden. Dentale radiografie maakt een gebitshandeling bij jouw huisdier meer doeltreffend en garandeert de beste diergeneeskundige kwaliteit.

 

Testimonial van Emma uit Deerlijk en kat Oscar

"Mijn lieve Oscar kwam langs voor een gebitsreiniging omdat hij vooral veel roodheid had aan het het tandvlees. Op het eerste zicht was het duidelijk dat er al 3 tanden getrokken moesten worden. Maar door de extra dentale RX-foto’s werd duidelijk dat er nog 1 extra tand moest getrokken worden en dat er onder het tandvlees nog wortelresten zaten. Zonder deze extra foto hadden we deze nooit gezien, en wie weet zouden deze tandresten binnen enkele jaren voor grotere problemen zorgen. Dank u voor de hulp."


Puppy Start Avond in Waregem

Elke start is moeilijk, ook voor een kersvers hondenbaasje. Daarom organiseert WelloPet tweemaandelijks een Puppy Start Avond. Je krijgt alle nodige informatie van onze dierenarts en -assistent, er is ruimte voor vragen en je gaat naar huis met een leuke goodiebag.

De volgende Puppy Start Avond gaat door op donderdag 11 april bij WelloPet in Waregem. We starten om 18u45 met een drankje. Dit event is gratis, je hoeft je enkel in te schrijven.

Schrijf je in voor de Puppy Start Avond


Wissel van de vacht bij je kat 

De dagen beginnen langer te worden! Dat betekent dat de vacht van je kat door de hoeveelheid licht het signaal krijgt om de oude wintervacht te beginnen lossen. Tijdens deze tijd van het jaar kunnen veel katten vachtproblemen krijgen. Met de volgende zeven stappen kan je dat voorkomen: 

 1. Controleer dagelijks met je vingers de vacht op klitten (vooral bij langharige katten). Vergeet de risicozones niet die vaak gemist worden: oksels, buik, billen en liezen.
 2. Vind je een klit, pluis die er dan uit met je duim en wijsvinger. De haren van een kat zitten los in de haarzakjes, de kans is dus groot dat je kleine klitten er zo uitkrijgt.
 3. Krijg je de klit er niet uit met je vingers, neem dan de combikam en trek met de eerste twee tanden van het wijdgetande deel de klitten er voorzichtig uit.
 4. Als je voelt dat de vacht dicht op elkaar gepakt zit, mag je daar 1x per week eens doorgaan met een metalen combikam. NIET als alles los voelt! Anders loop je risico op extra verharen.
 5. Ga dan in kleine laagjes door de vacht.
 6. Lukt kammen moeizaam? Dan kan je wat rijstzetmeel in de klit poederen, dat kan het losmaken vergemakkelijken. 
 7. Lukt uitpluizen met de kam niet meer? Dan is lokaal scheren de beste oplossing. Gebruik hierbij nooit een schaar. Al ben je zeker dat je niet in de huid gaat knippen, je kat beweegt en ze zou absoluut niet de eerste zijn die moet gehecht worden om die reden. Scheren is de enige veilige optie.

 


Het Friends 4 Life Plan: een voordelig plan op maat van je huisdier

Het Friends 4 Life Plan is een voordelig en zorgeloos alles-in-één-plan dat alle nodige diensten en verzorging voor een jaar bundelt. Dat kan gaan van vaccinatie tot ontvlooiing, anti-teken of oorbehandelingen. 


Extra leesvoer over gebitsverzorging