Overslaan en naar de inhoud gaan
Een kitten in een mand

Ontwormen van kittens

Veel mensen voelen de rillingen over hun rug heen lopen als ze nog maar denken aan het idee dat hun lieve, kleine kitten wormen heeft. Het is inderdaad geen prettig boeltje. In deze blog vertellen we je waarom en hoe vaak je jouw lieveling moet laten ontwormen. We doorlopen het even samen!

Ieuw, wormen! Maar waar komen die nu toch vandaan?

Wormen kunnen op verschillende manieren ontstaan bij zowel jonge dieren als volwassen katten. Wormen kunnen via de moedermelk worden doorgegeven of via andere besmette voeding. Ook kunnen wormen optreden wanneer je kat veel buiten vertoeft. Daarnaast kunnen wormen ook ontstaan door besmette vlooieneitjes. Vandaar dat het ook steeds belangrijk is om je dier preventief tegen vlooien te behandelen. 

Wormen kunnen dus op verschillende manier ontstaan bij of worden overgedragen naar je kitten. En ervaring leert ons dat dit ook heel vaak het geval is. 80% van de katten wordt minstens één keer in zijn of haar leven besmet met wormen. Preventie is dus een must!

Wil je meer weten over de verschillende soorten wormen? Lees dan onze algemene blog over wormen bij honden en katten

Ontwormen: waarom?

Wormen zijn parasieten en het woord "parasieten" roept sowieso geen positieve gevoelens bij ons op. Bij kittens kunnen deze parasieten voor groeivertraging en andere achterstandsverschijnselen zorgen. Daarbovenop kan het leiden tot een aangetast immuunsysteem. Dat komt omdat kittens nog niet over alle nodige voedingsstoffen beschikken doordat hun lichaam nog niet in staat is deze uit voeding te gaan onttrekken. Wormen kunnen dus met andere woorden je kitten gaan verzwakken door hun immuunsysteem aan te tasten...

Tenslotte heeft het ontwormen van je kitten niet alleen voordelen voor je snuiter, maar ook voor jou! Wormen kunnen ook worden overgedragen op mensen. Vooral kinderen zijn hier heel kwetsbaar voor. Je weet wat je dus te doen staat, toch? 

Wanneer en hoe vaak moet je jouw kitten laten ontwormen? 

Een kitten kan dus niet alleen geïnfecteerd worden met wormen via de moeder tijdens de dracht, maar ook na de geboorte kan een kitten ieder moment besmet raken. Zeker jonge dieren zijn er vatbaar voor, omdat ze een zwakker afweersysteem hebben.

Ontworming is geen preventief middel: het doodt enkel de op dat moment aanwezige wormen. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen of controleren op wormen, om overdracht te vermijden.

Ons ideaal ontwormingsschema ziet er als volgt uit:

  1. Tot de leeftijd van 8 weken ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken
  2. Nadien tot de leeftijd van 6 maand iedere maand ontwormen
  3. Vervolgens 4 keer per jaar ontwormen, dus om de 3 maanden

Tip: een Life Plan is een voordelig en gemakkelijk abonnement op alle preventieve zorgen zoals vaccineren, ontwormen, ontvlooien, anti-teken behandeling, jaarlijkse healthcheck, ...

Nieuwe kitten? Hier is een checklist van to do's!

Heb je net een nieuwe kitten in huis gehaald of verwacht je er binnenkort eentje? Neem dan op deze blog een kijkje en lees je alvast even in over wat jou als nieuw of toekomstig baasje te doen staat!


Kom gerust langs met uw kitten naar ons gratis consult!

Ontdek ons gratis knuffelconsult